Bereikbaarheid

HomeWegenkaarten

 

Appartement
Bereikbaarheid
Omgeving
Wegenkaart
Reserveren

 

cstbrvsm.jpg (2585 bytes)

Klik hier om dit gedeelte van de Michelin kaart te zien.

De baai Cala Salions, vele jaren geleden. Sindsdien zijn er meer gebouwen gekomen. De rode pijl geeft de ligging van ons appartement aan.

Ligging

Ons appartement (zie de rode pijl) is gelegen aan de Costa Brava aan de weg van Tossa de Mar (op 8 km) naar San Feli˙ de Guixols (op 14 km) in de baai genaamd "Cala Salions", op een kleine honderd kilometer van de Frans-Spaanse grens. De weg loopt hoog boven het dal langs en het doorgaande verkeer gaat niet tussen de huizenblokken door of langs het strand. De bergen rondom het dal zijn beschermd natuurgebied.

Bereikbaarheid met eigen vervoer

Afhankelijk van de plaats van vertrek in Nederland, is het over de weg tussen de 1500 en 1600 kilometer enkele reis naar ons vakantiehuis. De meeste Nederlandse reizigers volgen de snelweg via Maastricht en Luxemburg (goedkope benzine) naar Lyon, maar als U in het zuid-westen van het land woont, kan de weg via Parijs de voorkeur hebben. In Frankrijk en Spanje hebben de tolwegen de voorkeur vanwege de hogere verkeersveiligheid en de kortere reistijd. Vele reizigers rijden de afstand Nederland - Costa Brava in een dag. Ons lijkt dit alleen verantwoord als er afwisselend door twee chauffeurs wordt gereden en voldoende rustpauzes worden ingelast.

Vanaf de Spaanse grens is het over de snelweg minder dan een uur rijden naar Gerona en dan via afslag 7 of 8 is het via Llagostera nog drie kwartier naar de kust. De wegen over de bergen ( via San Lorenc en San Grau) of langs de kust via Tossa of San Feliu zijn heel mooi, maar wel bochtig. De benzine is in Spanje beduidend goedkoper dan in Nederland of Frankrijk.

Voorheen reden er (auto)slaaptreinen vanuit heel noord Europa naar diverse bestemmingen in zuid Europa. Voor 2017 lijkt het dat er geen autoslaaptreinen meer naar Narbonne vertrekken.

Bereikbaarheid met openbaar vervoer

De dichtsbijzijnde vliegvelden zijn Gerona (drie kwartier rijden van Salions) en Barcelona (twee uur rijden van Salions). Beide vliegvelden zijn een goedkope bestemming vanuit meerdere Nederlandse vliegvelden (Let op: o.a. Ryanair zegt op "Barcelona" te vliegen, maar vliegt in werkelijkheid op Gerona.) Veel mensen vliegen naar Gerona waar een van te voren geboekte huurauto voor hen klaar staat. Als U alleen of met zijn tweeŰn reist, is de totaalprijs voor vliegtickets en autohuur in dezelfde orde van grootte als met de eigen wagen heen- en weerrijden. Enkele keren per dag rijden bussen van de vliegvelden Gerona en Barcelona naar Tossa en San Feliu.

Vanaf het vliegveld in Barcelona kan de trein naar Blanes genomen worden, dan met de bus verder naar Tossa en vandaar met de taxi verder. Er rijdt ook een zeer frequente shuttlebus tussen vliegveld en de Plaza Catalunia. Anderszins kan ook de taxi van het vliegveld genomen worden naar het centrum (Estacion del Norte, nabij de Triomfboog) van Barcelona, vanwaar de frequente lijnbus naar Tossa genomen kan worden, om vandaar weer verder te gaan per taxi naar ons appartement. Er rijdt geen bus tussen Tossa en San Feli˙ die langs Salions komt.

Het is niet noodzakelijk om met eigen vervoer naar Salions te gaan, maar wel handiger. Alleen auto's van eigenaren of huurders van appartementen in Salions mogen het dal in en jaarlijks worden nieuwe stickers beschikbaar gesteld. Er kunnen in Tossa en in San Feli˙ auto's gehuurd worden, maar de prijzen en beschikbaarheid kunnen tegenvallen.

Taxi's tussen Tossa, San Feli˙ en andere steden gebruiken de meter. Taxi's van Tossa naar Salions kosten ongeveer twintig Euro en kunnen vanuit Salions gebeld worden om klanten te komen ophalen. Voor een rit van Salions naar het vliegveld van Gerona zal de meter tussen de 60 en 70 euro uitkomen. In het hoogseizoen rijdt er ook enkele keren per dag een busje tussen Salions en Tossa op en neer, een kaartje kost enkele euro's, of is gratis.

Er zijn ook busmaatschappijen die vanuit Nederland op de Costa Brava rijden.